Zmaj's daysAwardsBooks
internationalExhibitionsTheatreChilhood
DiscussionsMuseumsArchive
Tribine - savetovanja

Savetovanja o knjizevnosti za decu

O brojnim pitanjima iz knjizevnosti za decu raspravljalo se na savetovanjima i tribinama Zmajevih decjih igara. Na njima se okupljaju naijstaknutiji teoreticari knjizevnosti za decu, kriticari, pedagozi, sociolozi, prosvetni, javni i radnici iz oblasti kulture, da bi na otvorenim tribinama Igara saopstili rezultate svojih istrazivanja i rekli kriticka misljenja o aktuelnoj problematici knjizevnosti za decu. U okviru ovih savetovanja, knjizevnost za decu se ispituje veoma siroko: pored tekuce knjizevne produkcije, ovde se govori o glavnim tendencijama u stvaralastvu za decu, nastavi knjizevnosti, skolskoj lektiri, nastavnim programima knjizevnosti, decjem literarnom stvarlastvu i drugim pitanjima koja dodiruju knjizevnost za decu. Organizovana su i savetovanja o prevodilastvu, periodici za decu, predstavjeni portreti istaknutih jugoslovenskih pisaca za decu. Odrzano je vise od stotinu savetovanja, tribina i razgovora. Mnoga od saopztenja objavljena su u posebnim publikacijama, kao i na stranicama casopisa "Detinjstvo". Savetovanja, u okviru Zmajevih decjih igara, odavno su kljucno mesto za tumacenje knjizevnosti za decu u Jugoslaviji.

Tribine

Susreti u Zmaj Jovinoj 26 Pravi dozivljaj za decu i odrasle znatizeljnike predstavlja Tribina "Susreti u Zmaj Jovinoj 26", na kojoj ucestvuju pisci kriticari, dramski i muzicki umetnici. Tribina je posvecena godisnjicama detinjstva najznacajnijih svetskih i nasih knjizevnih stvaralaca (Desanka Maksimovic, Ivo Andric, Luis Kerol, Dusan Radovic, Zil Vern, Aleksa Santic, Branislav Nusic, Erih Kestner, Dragan Lukic i drugi). Istovremeno, najtalentovaniji decaci i devojcice govore svoje stihove i izlazu crteze likova iz dela pisaca o kojima se govori na Tribini.Discussions

The second day of the Games is devoted to discussions of children books. The discussions are based upon a very broad approach in the research of children literature. The most outstanding scholars, pedagogues, psychologists, sociologists and educators present in results of their researches.
design by: INternetClub