Zmaj's daysAwardsBooks
internationalExhibitionsTheatreChilhood
DiscussionsMuseumsArchive
br. 2/3

SADRZAJ:

Jovan Ljustanovic: Rat i mir
Slobodan Z. Markovic: Rat recima
Vasilije Radikic: Prevlast igre (Motivi rata u Zmajevom pesnistvu za decu)
Miomir Milinkovic: Rat - zasto rat
Tihomir Petrovic: Ratna i rodoljubiva knjizevnost
Jovan Dundjin: Izmedju dve sirene
Jovan Ljustanovic: Tipovi rata - tipovi romana
Vesna Aleksic: Amarkord
Vesna Vidojevic Gajovic: U potrazi za katarzom
Olivera Sijacki: Bajkom protiv rata
Bozidar Mandic: Na dan pre zavrsetka bombardovanja
Danica Vujkov: Neka na Planeti bude mir
Hristo Georgijevski: Noviranje realistickog postupka
Tihomir Petrovic: Medjuratna srpska knjizevnost za decu
Radomir Zivotic: Blagdan zetve
Zvonimir Opacic: Od kratke price do romana za decu
Milutin Djurickovic: O luzicko - srpskoj knjizevnosti za decu i mlade

OSVETLJENJA
ANALITICAN PRISTUP


Miomir Milinkovic: Masta i igra
Laza Lazic: Jedan dozivljaj astralnog
Vesna Jovanovic: Price o malim junacima
Zvonimir Opacic: Uspesni pesnicki prvenac
Zarko Otasevic: Zavicajne melodije
Milovan M. Radivojevic: Sve na svetu po malo kasni
Branko S. Ristic: "Cvetni vrt saznanja" ili knjiga za prvi korak


PREGLED CASOPISA I LISTOVA

Milutin Djurickovic: Slovo - list za najmladje


RAT I MIR

Tradicionalno, drugi broj Detinjstva u godini posvecen je Savetovanju Zmajevic decjih igara. Razgovor na temu Detinjstvo-knjizevnost-rat odrzan je 8. juna 1999. godine u specificnim okolnostima. Rat se primicao kraju, ali nije bio zavrsen. U noci izmedju 7. i 8. juna Novi Sad je snazno bombardovan. Od eksplozija su se u celom gradu pomerale kuce iz temelja, rafinerija je gorela visokim plamenom, pojedini delovi grada bili su prekriveni gustim dimom.

U Zmajevim decjim igrama okupilo se samo nas nekoliko na razgovor na zadatu temu, s namerom samo da se kontinuitet Savetovanja odrzi. Bili su tu: Mira Aleckovic, Slobodan Z. Markovic, Voja Marijanovic, Jovan Dundjin, Olivera Sijacki, Luka Hajdukovic, Bozidar Mandic, Rasa Peric i Jovan Ljustanovic. Pokazalo se i u tom casu da je tema ne samo aktuelna nego i istinski provokativna, i da su odnosi u trouglu detinjstvo-knjizevnost-rat izuzetno slozeni, pogotovu u narodu koji ima relativno cesto i tragicno ratno iskustvo i knjizevnu tradiciju koja je transponovala to iskustvo. Bilo je svezih emocija: zabrinutosti, straha, bola, ljutnje, zapitanosti, ali je bilo i ozbiljnih knjizevnih analiza, kao i promene vizure u odnosu na tradiciju, promena upravo proizaslu iz novih iskustava.

Na zalost, u ovom broju Casopisa nije "pokupljena" sva ona duhovna pena koja se iskrila tog junskog dana u senci bombi. Neki ucesnici savetovanja jednostavno nisu dostavili rukopise. Za uzvrat, dobili smo priloge onih koji, zbog ratnih (ne)prilika, nisu mogli ni da dodju u Novi Sad. Uz to, nije sve bilo ni u recima koje su izgovorene toga dana, vec i u atmosferi koje je nametala senka rata.

Pripremajuci temu broja Urednik je bio u velikoj dilemi da li da u prvi plan istakne tragove te ratne duhovne pene, ili da prepusti prednost knjizevno analiticnijim tekstovima. On se prisetio da se u casovima bombardovanja zdusno zalagao da analiticnost nadvlada emocije, a eto, gle apsurda, dok je uredjivao broj u mirnodopskim prilikama, na neki nacin bilo mu je draze ono sto je trag te osobene ratne osecajnosti.

Rat i mir. U ovom broju prividno je nadvladao mir. Prvo su poredjani tekstovi u kojima dominira knjizevnokriticka i istoricarska provinijencija, a potom slede eseji koji uz ozbiljno promisljanje literature za decu, upecatljivo svedoce o duhovnom stanju "izmedju dve sirene". Obimniji tekstovi s pretezno racionalistickim pristupom su na neki nacin natkrovili one koji su kratki, cesto samo esejisticki krokiji, i u kojima znatnu ulogu igra emocija i licni ton. Tako ovaj tematski blok pokusava da objedini knjizevno-naucnu i dokumentaristicku funkciju, da nadvlada efemernost trenutnih zbivanja, ali i da jasno i nedvosmisleno posvedoci o onom sto smo doziveli od kraja marta do pocetka juna 1999. godine.


Jovan Ljustanovicdesign by: INternetClub