br. 1-2/2001


ČASOPISI


Revija knjiga za decu(La Revue des livres pour enfants, 199–200/2001. i 201/2001)


Pred nama su dva broja francuskog časopisa Revija knjiga za decu (La Revue des livres pour enfants) koji izlazi šest puta godišnje i obuhvata sve vrste i oblike stvaralaštva za decu. Da bi se stekao opšti uvid u strukturu ovog časopisa, mišqenja smo da je potrebno dati jedan kratak pregled njegove građe i sadržaja.

Časopis počinje rubrikom „Informacije” u kojoj su data obaveštenja o dodeljenim književnim nagradama, o seminarima, razgovorima, obrazovnim programima, manifestacijama, izložbama, predstavama, književnim konkursima i dr. Slede rubrike „Noviteti” (nova izdanja) i „Beleške o pročitanim knjigama“ (sa prikazima). Centralno mesto i najviše prostora u svakom broju pripada, svakako, rubrici „Dosije”. To je zapravo tematska oblast kojom se dotični broj bavi. Primera radi, u broju za jun tema „Dosijea” je Matematika u knjigama za decu, a u septembarskom broju „Dosije“ je posvećen u celini stripu. U sledećoj rubrici koja nosi naziv „Revija revijâ” daje se pregled kako ostalih francuskih časopisa za decu i časopisa o dečjoj književnosti tako i časopisa na engleskom jeziku. U okviru ove rubrike ponuđene su i adrese zanimljivih internet sajtova. Revija se završava rubrikom „Pisma čitalaca”.

* * *

Pored datog opšteg pregleda možda bi bilo interesantno za naše čitaoce i ljude od struke da se navede i nekoliko konkretnih sadržaja.

Međunarodni e-Book nagradni fond najavio je novi nagradni konkurs za najbolje stvaraoce e-Book--ova (elektronskih knjiga) namenjenih mlađim čitaocima. Sve informacije se mogu dobiti na sledećoj e-mail adresi: www.bolognafiere.it/BookFair. Međunarodni Institut „Šarl Pero“ u saradnji sa francuskim i stranim istraživačima organizuje 7, 8. i 9. marta 2002. godine razgovor na temu „Pinokio” sa ciljem da se u 2002. godini napravi velika retrospektiva i analiza svih tekstova, slika, slikovnica, filmova nastalih iz ove čuvene bajke.

Između 20. marta i 17. juna 2001. godine Nacionalna biblioteka Francuske predstavila je svojevrsnu izložbu pod nazivom „Bio jednom jedan car...” koja je bila retka prilika da široka publika otkrije čudesni svet bajki i veliki broj retkih i dragocenih predmeta pozajmljenih i izloženih samo za ovu priliku: rukom pisano pismo Jakoba Grima, magareću kožu koju je nosila Katrin Danev u filmu Žaka Denija, kao i mnoštvo knjiga, igračaka, marioneta, kostima, portreta... Oni koji nisu imali priliku da vide uživo ovu jedinstvenu izložbu to mogu učiniti putem web sajta: www.bnf.fr/ pages/expos/contes.

Što se tiče novih izdanja, koja su zaista veoma brojna, osim slikovnica, bajki, pesmica, romana, stripova, izdvajaju se i knjige za decu iz oblasti društvenih i prirodnih nauka kao i iz oblasti tehnike. Tako je sa puno duha i humora ispričana i ilustrovana lekcija iz filozofije o slobodi u knjizi Fransoaz Kerizel Diogenova svetiljka. Knjiga-strip autorke Dominik de Sen-Mars Žilova avantura namenjena je deci oboleloj od leukemije i njihovim porodicama kako bi što bolje razumeli prirodu ove bolesti. Ista autorka u knjizi Moj zdravstveni karton upoznaje najmlađe čitaoce sa bolnicom i lečenjem. Čitajući knjigu Noć pod Etnom Fabijana Gregoara deca otkrivaju buđenje i život vulkana. Ne manje edukativan i inventivan je i ilustrovani roman za decu autorke Veronik Butino Lilina noć ili nezgode jedne slepe mišice preko čije se radnje deca uvode u način života i prirodu ovog letećeg sisara.

A za one najmlađe (od šest meseci do tri godine) maštovito su oživljeni tekstovi Verlenovih pesama u formi pozorišne igre senki, dok stariji u sličnoj predstavi mogu da uživaju u tekstovima Apolinera koji su propraćeni muzikom Šostakoviča.

I za kraj ostavljamo adresu sajta francuske organizacije „Radost u čitanju” koja je povezana sa francuskim ministarstvom za kulturu www.lajoieparleslivres.com. Ovo je sajt za one koji se bave profesionalno dečjom kulturom ili za one koji su samo radoznali, za bibliotekare, učitelje, izdavače, istraživače... Nudi mnoštvo informacija o novim izdanjima, o sajmovima, festivalima, izložbama, raspravama, konkursima, književnim nagradama, predstavama, selekcijama knjiga od strane bibliotekara, kao i o kontaktima i međunarodnoj saradnji.

Ksenija PEŠIKAN


DETINJSTVO 1-2/2001

design by: INternetClub